Trwa ładowanie proszę czekać ...

Zdrowie na polskim stole!

24 kwietnia 2018

Zdrowie na polskim stole!

Polacy coraz częściej sięgają po zdrową żywność. Już ponad połowa obywateli świadomie wybiera jak najmniej przetworzone, pełnowartościowe produkty. Czytamy etykiety i nie omijamy szerokim łukiem „eko-półek”. Co można na nich znaleźć?

Fit może być już niemal wszystko, dlatego warto samemu przeanalizować skład produktu, dostępny na etykiecie. Zgodnie z Ustawą o Bezpieczeństwie Żywności i Żywieniu etykieta artykułów spożywczych powinna zawierać informacje i oznaczenia opisujące dany produkt – jego nazwę, nazwę i adres producenta, listę składników, masę netto produktu, datę minimalnej trwałości, zawartość składników odżywczych w 100g produktu, obecność dozwolonych substancji dodatkowych lub innych dodatków, sposób użycia, nazwę kraju pochodzenia dla produktów importowanych, a także warunki przechowywania. Informacje te pomogą nam świadomie wybrać produkt mało przetworzony (krótka lista składników) oraz pozbawiony konserwantów i sztucznych barwników. Szczególną uwagę warto poświecić na liczbę kalorii oraz ilość tłuszczu i cukrów w produktach typu light.

Przykładem dobrego wyboru są pasty warzywne Helcom Naturalnie. Przygotowywane są wyłącznie z naturalnych składników. Bez glutenu, sztucznych barwników i konserwantów. Można je jeść na kanapce, jako dip do krakersów, nachosów i świeżych warzyw. Pasty warzywne do doskonały farsz do naleśników, pity lub uzupełnienie placków ziemniaczanych. W ofercie pasty z ciecierzycy, słonecznika, bakłażana, czerwonej fasoli czy szparagów. Nowością są pasty owocowe, również w pełni naturalne i niedosładzane białym cukrem.

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele smacznych i zdrowych produktów. Zdrowe żywienie jest coraz łatwiejsze, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i smukłą sylwetką.