Co to jest antipasti?
Słowo antipasti słyszeliśmy zapewne wiele razy i równie często pojawia się ono w menu wielu restauracji. Co kryje się pod tym słowem? Najprościej mówiąc, antipasti to włoskie przystawki podawane przed głównym posiłkiem, które cieszą się tam dużą popularnością. Antipasti jest niezbyt sycąca, ponieważ ma zaostrzyć apetyt. Przystawki te mogą składać się z jednego składnika lub z kilku. Jakie to przekąski? Na przykład sałatka caprese, carpaccio czy bruschetta. Od nich Włosi zaczynają biesiadowanie. Przystawki podaje się w małych porcjach. W skład antipasti wchodzą zazwyczaj suszone pomidory, mozzarella, pomidorki koktajlowe, oliwki, bazylia, oliwa z ziołami i szynka parmeńska.
Najbardziej znane włoskie antipasti to:
Instala caprese – sałatka ze świeżej mozzarelli, pomidorów i bazylii.
Carpaccio – przystawka z polędwicy wołowej, parmezanu i rukoli.
Bruschetty – grzanki z różnym farszem, pomidorami koktajlowymi, mozzarellą, tuńczykiem i oliwkami. Przekąska ta często zamawiana jest we włoskich restauracjach i mocno kojarzy się z Morzem Śródziemnym. To też świetny pomysł na śniadanie we dwoje. Cechuje je prosty, ale intensywny smak.
Bruschetta, prosta grzanka skropiona oliwką i natarta ząbkiem czosnku. Podawana z sałatką, pomidory i bazylia.
Oliwki w ziołach – przygotowane na bazie oliwek i różnych ziół, bazylii, oregano, tymianku.
Prosciutto con melone – kawałki melona owinięte szynką parmeńską.
Menu kuchni włoskiej opiera się w znacznej mierze na oliwie z oliwek, bo włosi smażą na niej potrawy, ale i marynują je, skrapiają nią warzywa, sałatki czy makarony. Gości ona też w antipasti, choć zazwyczaj w towarzystwie octu balsamicznego. Antipasti stawiają na różnorodność, smaki, kolory i konsystencję. Włoskie przystawki to również chrupiące sałaty, czerwone i żółte papryki, czarne i zielone oliwki oraz liczne sery, począwszy od gorgonzoli i mozzarelli, poprzez mascarpone, a skończywszy na parmezanie. Nie zapominajmy też oczywiście o owocach morza, wędlinach, krewetkach i szynce parmeńskiej. Sporą popularnością cieszą się również winogrona, morele oraz orzechy z miodem.
Jak przyrządzić antipasti?
Zazwyczaj wystarczy pokroić pomidory, albo ser w mniejsze kawałki i porozkładać je na deskach albo ozdobnych tackach. Do tego pieczywo i gotowe! Nie zapomnijmy też o liściach bazylii do smaku.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom smakoszom włoskich przysmaków marka Greek Trade przygotowała w swojej ofercie również antipasti w postaci papryczek czereśniowych z serem, papryczek czerwonych z serem, papryczek zielonych z serem, pomidorów suszonych z serem czy mixu papryk.