Zupa… Nudna, monotonna potrawa, która jest jedynie wstępem do głównego dania obiadowego? Niekoniecznie! Jeśli takie właśnie jest Twoje zdanie o zupach, najprawdopodobniej nie udało Ci się wykorzystać pełnego potencjału drzemiącego w tym daniu. A wcale nie potrzeba wiele, by móc cieszyć się feerią niepowtarzalnych aromatów.
Jak stworzyć zupę pełną smaku? Dobrym pomysłem, zwłaszcza zimą, kiedy treściwe posiłki są szczególnie ważne, są zupy kremy. Gęsta, zawiesista konsystencja i moc smaku zaklęta w każdej łyżce… nie sposób się nie zakochać. Zwłaszcza, jeśli sięgniesz po sprawdzone przepisy. Jakie? Inspiracji nie brakuje nawet w środku zimy.
Zupa krem z porów
Por wydawać się może dość monotonnym warzywem, ale nic bardziej mylnego. Umiejętnie wykorzystany, pozwala stworzyć niesamowicie prostą i smaczną zarazem zupę o subtelnym aromacie. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą białe części pora (zielone możesz odciąć i wykorzystać do przygotowania innego dnia, np. rosołu), kilka ziemniaków oraz bulion. Por należy oczyścić i pokroić w talarki, a następnie podsmażyć na małym ogniu na kilku łyżkach oliwy (lub opcjonalnie – masła). Po kilku minutach szklenia, por zalewasz ciepłym bulionem i zagotowujesz, a następnie dodajesz kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. Kilkanaście-kilkadziesiąt minut wystarczy, by zupę móc zblendować, doprawić tymiankiem i ewentualnie odrobiną chilli oraz podać z grzankami i odrobiną startego parmezanu.
Magia dyni na talerzu
Niesamowicie aksamitną zupę krem przygotujesz również z dyni. My polecamy jej bardziej wyrazistą wersję, a więc tę z rozgrzewającym imbirem. Pokrojoną w kostkę dynię (możesz użyć również mrożonej, już pokrojonej), razem z plasterkami obranego imbiru, podsmaż w garnku na oliwie z dodatkiem szczypty chilli. Potem wystarczy bulion i kilkadziesiąt minut powolnego gotowania. Po zblendowaniu zupę dopraw do smaku solą i ewentualnie chilli i dodaj odrobinę mleka kokosowego, które nada jej jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Krem z jarmużu z migdałami
Jarmuż to prawdziwy hit ostatnich lat. Warzywo niesamowicie zdrowe, a przy tym o ciekawym aromacie. Wykorzystasz je również do wyczarowania niezwykle smacznego kremu. Wystarczy, że na maśle podsmażysz czosnek, rozmaryn i garść płatków migdałów. Po kilku minutach dodaj do nich świeży lub mrożony jarmuż i smaż jeszcze chwilę. Potem wystarczy zalać wszystko bulionem i gotować ok. kwadransa. Po zblendowaniu dopraw zupę solą i pieprzem – i zaserwuj posypaną podprażonymi płatkami migdałów. Palce lizać!
Pamiętaj, że zupy kremy możesz przygotowywać przez cały rok – nawet, gdy w sklepie nie znajdziesz świeżych warzyw. Pomogą Ci w tym na przykład mrożone warzywa Hortex. Dzięki nim zaoszczędzisz czas, a ponadto będziesz mieć pewność, że to, co trafia na Twój stół pochodzi ze zdrowych i sprawdzonych upraw. Zdecydowanie warto. Treściwa zupa to bowiem pożywna i pełna witamin alternatywa dla wielu dań.
Materiał partnera zewnętrznego