Mnogość przepisów Wielkanocnych potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jednak jest kilka dań, które każda z nas powinna chociaż raz przygotować i podać bliskim. Co obowiązkowo powinno gościć na naszych stołach? Oto wybrane przepisy.
Jajka w sosie tatarskim
Jajka z dodatkiem aromatycznego sosu tatarskiego są już niemal tradycją. Idealnie smakują jako przystawka przed daniem głównym lub oddzielny posiłek podczas śniadania wielkanocnego. Jak ugotować jajka na twardo oraz przygotować sos? Najbardziej pasuje majonez połączony z musztardą i chrzanem. Do sosu dodajemy również grzybki marynowane, ogórki konserwowe i cebulkę marynowaną. Następnie przekładamy na przepołowione jajka i dodatkowo polewamy Sosem Tatarskim WINIARY.
Tradycyjne jajka wielkanocne
Jajeczka wielkanocne mogą przybierać różne postaci, jednak w tym przypadku warto trzymać się tradycji, szczególnie że przepis jest bardzo prosty – potrzebujemy oczywiście jajek ugotowanych na twardo, rzeżuchy, ogórka kiszonego lub konserwowego, rzodkiewki, musztardy i majonezu. Szczególnie rzeżucha kojarzy nam się z Wielkanocą, dlatego już teraz warto ją posiać, by urosła do świąt. Podane składniki należy drobno pokroić wraz z żółtkami, a następnie nałożyć na połówki ugotowanych jaj.
Schab w galarecie
W okresie wielkanocnym warto zastąpić tradycyjny smażony schabowy wersją w galarecie. Ten przepis z pewnością zachwyci wszystkich gości – nie dość, że pysznie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na stole. Kluczem do idealnego schabu w galarecie jest odpowiednie przygotowanie mięsa. W pierwszej kolejności należy oczyścić schab z tłuszczu i natrzeć przyprawami. W tym przypadku bardzo dobrze sprawdzą się Przyprawa do mięs WINIARY oraz dodatkowo pieprz i papryka w proszku. Mięso odkładamy na pół godziny do lodówki, a po wyjęciu skrapiamy olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po upieczeniu czekamy, aż mięso wystygnie, następnie kroimy je w cienkie plastry, układamy na półmisku i dekorujemy cząsteczkami brzoskwini. Na koniec polewamy schab gęstniejącą galaretą. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i gotowe!
Babka śmietankowa
Tradycyjnym wielkanocnym daniem, o którym nie można zapomnieć, jest oczywiście babka. Możemy przygotować ją w różny sposób, jednak zawsze pojawiają się w przepisie jajka, cukier puder, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia oraz olej. Nasza babka śmietankowa jest przygotowana na bazie Budyniu o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Ciasto możemy polać dowolnym lukrem, płynną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Marynowana szynka
Przepisy na Wielkanoc można dowolnie modyfikować, jednak najlepiej smakują tradycyjne polskie dania. Jednym z nich jest domowa marynowana szynka, której nie dorównuje żadne sklepowe mięso. Jak zrobić idealną marynowaną szynkę? Przede wszystkim należy skupić się na przygotowaniu zalewy. Gotujemy półtora litra wody, dodajemy kostki bulionowe, ziarenka jałowca i studzimy. Do zalewy dodajemy plasterki cebuli, obrane ząbki czosnku, Przyprawę w płynie Maggi oraz oczywiście szynkę wieprzową. Całość przekładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie pieczemy mięso i kroimy w plastry. Tak przygotowaną szynkę możemy podawać na ciepło lub na zimno z Sosem Czosnkowym WINIARY.
Materiał partnera