Podpowiadamy, jak łatwo i smacznie zrobić Tiramisu w domu. Super smaczne. Przy okazji, nawet początkujący poradzą sobie z przygotowaniem tego włoskiego deseru, ponieważ nie trzeba go piec ani skomplikowanie dekorować. Wszystko, czego potrzebujesz, to kupić odpowiednie produkty i postępować zgodnie z naszym przepisem krok po kroku. Sprawdź biedronka promocje na produkty potrzebne do przygotowania tego deseru.
Składniki na 8 porcji
- Na syrop do nasączenia ciasteczek Savoyardi:
- Woda - 1 szklanka;
- Cukier - 2 łyżki;
- Likier Kahlua lub inny likier kawowy.
- Jeśli nie ma likieru, można użyć brandy lub ciemnego rumu - 2 łyżki;
- kawa rozpuszczalna - 1,5-2 łyżki do smaku.
- Na krem Sabayon:
- Duże żółtka - 6 sztuk;
- Ser Mascarpone - ok. 230 gr;
- Cukier - 3/4 szklanki;
- Likier Kahlua lub ciemny rum - 3 łyżki (max 60 gr);
- Śmietanka - 1 szklanka;
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (można zastąpić 15 gr cukru waniliowego lub 0,5 gr proszku waniliowego).
- Aby stworzyć warstwy deseru:
- Herbatniki Savoyardi - 200 g;
- Kakao w proszku lub wiórki czekoladowe do posypania.
- Przybory i narzędzia:
- Naczynie do pieczenia o wymiarach 20×20 cm;
- 4-litrowy rondel lub miskę;
- średniej wielkości rondel lub miskę (powinna być żaroodporna);
- trzepaczkę (lepsza będzie duża);
- mikser (stacjonarny lub ręczny);
- silikonową szpatułkę.
Przepis krok po kroku
Krok 1: Przygotuj syrop do ciasteczek Savoyardi. Do małego rondelka wlej wodę, następnie rozpuść w niej cukier i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wlej roztwór do małej miseczki i dodaj do niego likier kawowy oraz kawę rozpuszczalną. Odstaw miskę na bok, aby roztwór ostygł, podczas gdy Ty zabierzesz się do pracy nad kremem Sabayon.
Krok 2: Przygotuj kąpiel wodną i żółtka do kremu Sabayon. Najpierw przygotuj kąpiel wodną. Używamy go do lekkiego podgrzania roztrzepanych jajek, ale nie przegrzewamy ich (potrzebujemy sabayon, nie omlet). Wybierz więc dowolną miskę wykonaną z materiału odpornego na wysokie temperatury, którą można umieścić na patelni, jak pokazano na zdjęciu poniżej. Napełnij patelnię taką ilością wody, aby jej powierzchnia nie sięgała do dna górnej miski na około 4 cm. Szczelina ta jest potrzebna do cyrkulacji pary. Po wypróbowaniu górnej miski odstaw ją na bok, a w międzyczasie doprowadź wodę w garnku do wrzenia na średnim ogniu.
Podczas gdy woda będzie się podgrzewać, w przygotowanej misce wymieszaj żółtka z cukrem na gładką masę za pomocą trzepaczki (nie jest to jeszcze konieczne).
Krok 3: Przygotuj sabayon. Umieść miskę z żółtkami i cukrem na patelni z gotującą się wodą i zacznij ubijać masę trzepaczką/ręcznym mikserem. Rób to przez około 10 minut. To znaczy, aż krem będzie jasny i gęsty i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy likier Kahlua i ponownie ubijamy, aż likier całkowicie się rozpuści. Voila! Sabayon jest gotowy!
Krok 4: Schłodzić Sabayon i wbić mascarpone i śmietanę. Zdejmij miskę z Sabayon z patelni z wrzącą wodą i pozostaw do całkowitego wystygnięcia (na co najmniej 10 minut!). W międzyczasie, w dużej misce, ubij mascarpone (najlepiej mikserem). Rób to przez około 1 minutę - tylko po to, aby ser zmiękł. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie ubijamy masę na średnich obrotach, aż do uzyskania miękkich szczytów (około 5 minut). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy (lub jego odpowiednik) i dobrze wymieszać masę na niskich obrotach.
Krok 5: Wymieszaj mieszaninę kremów z kremem Sabayon. Do miski z zimnym (!) Sabayonem dodajemy masę śmietanową. Rób to stopniowo, dodając po 1/3 mieszanki i delikatnie mieszając krem szpatułką. Sabayon musi być całkowicie schłodzony, w przeciwnym razie masa śmietanowa oddzieli się i roztopi.
Krok 6: Ułóż Tiramisu w warstwach. Trzymając po jednym ciasteczku Savoyardi w każdej ręce na raz i szybko (dosłownie 1-3 sekundy) zanurzamy je w schłodzonym syropie kawowym, który zrobiliśmy na początku. Postaraj się nie przegotować ciasteczek w syropie, ponieważ bardzo szybko nasiąkną i mogą stać się rozmiękłe. W naczyniu do pieczenia o wymiarach 20×20 cm ułóż ciasteczka jedno obok drugiego. Kontynuuj zanurzanie ciasteczek i układanie ich w rzędach, aż wypełnisz całą foremkę (w razie potrzeby możesz przełamać Savoyardi na pół). Przykryj pierwszą warstwę ciasteczek połową masy Sabayon. Następnie ułożyć drugą warstwę deseru: najpierw pozostałe paluszki Savoyardi, a następnie krem Sabayon. Na koniec wygładzić powierzchnię kremu szpatułką lub nożem.
Krok 7: Odstaw Tiramisu do lodówki na 8-24 godzin. Schładzaj tiramisu w lodówce przez 8-24 godziny, aby ciasteczka zmiękły, a mieszanka Sabayon stwardniała na tyle, by można było w przyszłości pokroić deser. Osiem godzin chłodzenia to minimum. Ale jeśli to możliwe, postaraj się przechowywać Tiramisu w lodówce dłużej. Najlepiej przez wszystkie 24 godziny.
Krok 8: Przykryj Tiramisu czekoladą i podawaj. Tiramisu posypać kakao w proszku (przez sitko, jak na zdjęciu poniżej) lub wiórkami czekoladowymi tuż przed podaniem deseru. Yay! Już prawie gotowe! Ostrym nożem pokroić Tiramisu na równe, równe kwadraty i podawać.