Trwa ładowanie proszę czekać ...

Hiszpańskie smaki

13 czerwca 2018

Wakacje coraz bliżej! Tym razem przyjrzymy się czego należy koniecznie skosztować, jeśli wybierzemy się do Hiszpanii.

Patatas bravas

To przekąska, którą uwielbiają wszyscy, są to pokrojone w kostkę usmażone ziemniaki, które przypominają frytki, ale w innym kształcie. Podaje się je z pikantnym czerwonym sosem, sos różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. Czasami jest ognisto-ostry, innym razem łagodny w smaku. Ta ziemniaczana przekąska często towarzyszy potrawom z mięsa, choć świetnie sprawdza się też solo.

Paella

Pierwsza paella powstała w Walencji. Kluczowym składnikiem tego dania jest ryż oraz mięso z kurczaka lub królika, znajdziemy też wersję z owocami morza. Co ciekawe, paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana, zazwyczaj jest to specjalna patelnia, od której ta potrawa wzięła swoją nazwę. Swój charakterystyczny żółty kolor paella zawdzięcza szafranowi. Paelle spożywa się jako danie główne.

Gazpacho

Każdy kto szuka ukojenia w gorący dzień powinien sięgnąć po gazpacho. Zimne gazpacho pochodzi z Andaluzji,  w jego skład wchodzą posiekane lub potarkowane ogórki, pomidory, papryka, cebula, oliwa z oliwek, woda, ocet winny i sól. W roli wykończenia występują pokrojone w kostkę ogórki, cebula, pomidory i listek bazylii.

Calamari

To nic innego, jak kalmary obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu. Jest to typowe hiszpańskie danie, popularne zwłaszcza w nadmorskich miejscowościach. Podawane jest jako przekąski lub składnik dania głównego.

Chorizo

Chorizo czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa, która ma wyrazisty zapach. Jej głównym składnikiem jest słodka papryka wędzona. Na terenie Hiszpanii znajdziemy różne wersje chorizo, zarówno pikantne, jak i te o łagodniejszym smaku.

Croquetas

Krokiety znane są w wielu krajach, zazwyczaj różnią się jednak pomiędzy sobą składnikami i smakiem. Podstawą hiszpańskich krokietów jest zgęstniały beszamel wypełniony różnymi składnikami. Pośród nich znajdziemy szynkę, kurczaka lub ugotowane jajko. Hiszpanie jedzą je zazwyczaj z chlebem.

Jeśli zamierzasz przygotować hiszpańskie smakołyki w domu, koniecznie sięgnij po produkty marki Helcom, w której znajdziecie oliwy, przetwory pomidorowe, ryby czy owoce morza.