Trwa ładowanie proszę czekać ...

Wakacyjne inspiracje – Włochy

21 maja 2018

Zbliżające się wakacje, to czas licznych podróży, podczas których będziemy cieszyć nie tylko oczy, ale i podniebienie. Jedną z kuchni, którą posmakujemy w tym czasie będzie kuchnia włoska.

Kuchnia włoska – z czym to się je?

Z czym kojarzy się kuchnia włoska? Przede wszystkim z oliwą z oliwek i różnego rodzaju makaronami. Podstawę stanowi również szeroka gama warzyw, w tym pomidory, przyprawy oraz zioła. Nic dziwnego, że uważana jest ona za jedną z najzdrowszych. Wymienione produkty to w znacznej większości dary natury, swój udział ma w tym bliskość Morza Śródziemnego, które sprawia, że klimat jest łaskawy dla uprawy gajów oliwnych. To właśnie wcześniej wspomniana oliwa z oliwek stanowi główny składnik włoskiej kuchni, który dodawany jest do wielu potraw. Same oliwki w różnych formach chętnie serwowane są też jako przystawka. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu Włochy słyną z produkcji znakomitej oliwy oliwek i pysznych oliwek. Klimat jest również łaskawy dla owoców, które stanowią bazę dla wielu potraw. Wszystko to sprawia, że kuchnię włoską cechuje wyjątkowy smak, aromat oraz wygląd potraw. Nic dziwnego, że kuchnia włoska jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów kuchni na świecie. W Polsce kuchnia włoska kojarzona jest z popularnym w naszym kraju spaghetti bolognese, jednak we Włoszech tradycyjne danie stanowi spaghetti al pomodoro bez mięsa. Myliłby się jednak ten, kto uważa, że Włosi kochają wyłącznie pasty, choć są one popularne to nie zapominajmy też o wspaniałych włoskich serach takich jak parmezan, mozzarella czy mascarpone.

Wspólny posiłek to podstawa

Włosi uwielbiają spędzać ze sobą czas przy stole, to dla nich okazja do rozmowy, dlatego bardzo celebrują te chwile. Właśnie dlatego ich posiłki bardzo często są wielodniowe. A jak wyglądają poszczególne posiłki Włochów? Włoskie śniadanie składa się zazwyczaj z kawy i rogalika. Około południa Włosi jadają coś lekkiego oraz spożywają przedobiadowego drinka lub kieliszek wina. Na obiad Włosi jadają zazwyczaj makaron. Bardzo trudno rozpoznać obiad od kolacji, ponieważ jedno i drugie jest zazwyczaj ciepłym posiłkiem. Do kolacji dodaje się zazwyczaj warzyw takich jak karczochy, bakłażany, ziemniaki czy papryka, które dodaje się do mięs lub ryb. Zwieńczeniem posiłku jest deser na przykład tiramisu lub panna cotta. Najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, to wtedy Włosi spotykają się całą rodziną.

Aby cieszyć się włoskimi smakami, nie musimy od razu udawać się za granicę. Możemy ich spróbować sięgając po produkty ukryte pod Marką Helcom, w której znajdziemy oliwki, suszone pomidory, ryby, pomidory i sosy.

 

Materiał zewnętrzny