Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – daje energię do pracy i nauki na wiele godzin, dlatego tak ważne jest aby było odpowiednio sycące. Świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia jest przygotowanie tostów – te smaczne kanapki przyrządzisz błyskawicznie i nakarmisz nimi całą rodzinę. Sprawdź, jakie pomysły na tosty możesz wykorzystać w swojej kuchni!
Proste tosty-kanapki
Najprostsze rzeczy są często najlepsze! Nie inaczej jest i z tostami – jeśli zależy Ci na błyskawicznym przygotowaniu śniadania, to właśnie idealny pomysł dla Ciebie! Wystarczy, że posiadasz w kuchni dobry toster do grzanek i chleb tostowy, a udane śniadanie jest w Twoim zasięgu. Pieczywo nie musi być świeże – po włożeniu do tostera stanie się ciepłe i chrupiące. Na takie grzanki możesz dodać dowolne dodatki. Dużą popularnością cieszą się tosty z awokado pokrojonym w plasterki i uzupełnione nasionami granatu – to pyszne i bardzo zdrowe połączenie idealne na początek dnia. Dla łasuchów szukających czegoś słodkiego na śniadanie najlepszą opcją okaże się grzanka z twarożkiem i dżemem lub świeżymi owocami, zaś zwolennicy konkretnych śniadań zadowolą się tostem z jajkiem sadzonym i bekonem. Pamiętaj, że to, co wyląduje na Twojej grzance, zależy wyłącznie od Twojej inwencji i upodobań!
Najlepsze tosty z opiekacza
Mówiąc o tostach z opiekacza, nie sposób nie wspomnieć o klasyce gatunku! Dwie kromki spieczonego chleba, spomiędzy których wylewa się stopiony ser wymieszany z pieczarkami i przyprawami to smak dzieciństwa wielu z nas. Tosty z opiekacza najlepiej smakują z serem, ale niekoniecznie musi to być gouda czy inny żółty ser. Z powodzeniem możesz włożyć do nich również mozzarellę, która najlepiej skomponuje się ze świeżym pomidorem, bazylią i pesto – takie śniadanie w stylu śródziemnomorskim nasyci i zachwyci Twoje kubki smakowe. Wypróbuj też tostów z opiekacza, które możesz zabrać ze sobą na lunch. Wystarczy, że dzień wcześniej przygotujesz gotowanego lub szarpanego kurczaka, a następnie wraz z dowolnymi składnikami podgrzejesz go w opiekaczu – takie danie będzie wybornie smakowało nawet na zimno!
Tosty francuskie na wykwintne śniadanie
Szczególnym rodzajem tostów są tosty francuskie, które z powodzeniem przygotujesz tak na słono, jak i na słodko. Kwintesencją tego dania jest sposób przygotowania chleba. Kromki należy bowiem zanurzać w rozkłóconych jajach z dodatkiem mleka i ulubionych przypraw – wytrawne będą dobrze smakowały z dodatkiem soli, pieprzu, ziół prowansalskich, czerwonej papryki oraz chilli, słodkie zaś z cynamonem lub cukrem waniliowym. Tak nasączone pieczywo należy smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gotowe kanapki możesz dowolnie dekorować wędlinami, serem, twarożkiem, dżemem lub bitą śmietaną. Świetnie smakują także z syropem klonowym lub miodem oraz ze świeżymi owocami.
Największą zaletą tostów jest ich wysoka wartość energetyczna, łatwość przyrządzania i pełnia smaku. Warto jednak pamiętać, że do ich przygotowania nadaje się czerstwy chleb, więc dzięki nim unikniesz też marnowania jedzenia w domu!