Jedząc powidło śliwkowe dostarczamy organizmowi składników odżywczych. Jednak jego skład w znacznej mierze uzależniony jest od sposobu jego przygotowywania. Obróbka termiczna powoduje utratę witamin. Jeśli długo je gotujemy tracą one sporo witaminy C. Dlatego, jeśli przygotowujemy powidło samodzielnie starajmy się gotować je jak najkrócej. Często dodajemy do powidła dużo cukru, ale wcale nie trzeba tego robić. Śliwka sama w sobie jest słodka, więc i bez cukru powidła będą smaczne. Pamiętajmy jednak, że cukier jest naturalnym konserwantem dlatego bez niego powidła będą miały trochę krótszy okres przydatności. Jeśli jednak kupimy słodkie i dojrzałe śliwki to powidła powinny poleżeć dłużej.
Powidła śliwkowe mają w swoim składzie polifenole, które stanowią silne antyoksydanty, które pomagają zapobiegać szkodliwemu działaniu wolnych rodników na nasz organizm. W ten sposób chronią nasz organizm przed nowotworami, opóźniają też proces starzenia się skóry. Powidła śliwkowe są również bogate w potas, reguluje on naszą gospodarkę wodną i kontroluje ciśnienie krwi oraz pracę nerek. Podobnie jak śliwki zawierają również magnez, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Powidło śliwkowe zawiera też nieco witamin z grupy B oraz witaminę C.
Niech śliwki z których zrobione jest powidło będą w skórce, dzięki temu dostarczymy organizmowi błonnika, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Śliwki to świetny lek na zaparcia, uchronią nas też od bolesnych skurczów, wzdęć czy zaparć. Ze względu na siedzący tryb życia coraz więcej Polaków cierpi na wspomniane dolegliwości.
Powidła śliwkowe w swojej ofercie posiada też marka Greek Trade, która produkuje pod szyldem Helcom powidła śliwkowe o wadze 350 gramów lub 950 gramów.