Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jak przyrządzić szparagi z grilla? Sprawdź najlepszy przepis

31 maja 2019 0

Szparagi doskonale smakują zarówno smażone, gotowane, jak i grillowane. Już teraz warto wykorzystać je w daniach, ponieważ przez większość roku nie dostaniemy ich w sklepach. Szparagi mogą stanowić znakomitą przekąskę przed daniem głównym lub dodatek do mięsa. Jak przygotować idealne grillowane szparagi? Oto sprawdzony przepis!

O czym należy pamiętać, grillując szparagi?

Kupując szparagi, warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech. Przede wszystkim ich główki powinny być szczelnie zamknięte, jędrne i gładkie. O świeżości szparagów decyduje również obecność soku po nacięciu łodyg. Przed zgrillowaniem należy je obrać ze skórki, zaczynając od końca łodygi w kierunku główki. Zarówno zielone, jak i białe szparagi idealnie nadają się na grilla, na którym nabierają lekko dymnego aromatu. Po przyrządzeniu powinny być półtwarde i chrupiące. Z czym najlepiej smakują szparagi? Ich smak podkreślą oliwa oliwek z rozmarynem, sos holenderski, śmietanowy lub berneński. Szparagi można podawać ze świeżymi lub grillowanymi warzywami, rybą, piersią z kurczaka, karkówką, świeżą bagietką, domowymi frytkami… Możliwości jest bardzo dużo. Oto sprawdzone przepisy idealne na grilla!

Szparagi w boczku z grilla

Szparagi z grilla są łatwe w przygotowaniu, należy jednak pamiętać o ich wcześniejszej obróbce. W tym przepisie należy je podgotować w rosole, można w tym celu użyć Rosół drobiowy WINIARY. W pierwszej kolejności należy je oczyścić i wrzucić do gorącego wywaru na około 8 minut. W międzyczasie można pokroić ser brie na 8 słupków i przygotować plastry chudego boczku. Po ugotowaniu szparagów zawijamy je w boczek wraz z serem brie. Pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor. Tak przygotowane szparagi bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Z czym podawać szparagi?

Ryba z grilla doskonale komponuje się z chrupiącymi szparagami. Dlatego soczysty łosoś i grillowane szparagi to zdecydowanie idealne danie dla miłośników lekkich i aromatycznych potraw. Jak przygotować danie? W pierwszej kolejności łososia myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem). Grillujemy skórką do dołu przez kilkanaście minut. Podajemy ze szparagami i domowymi frytkami z grilla.

Delikatny smak szparagów można połączyć z wyrazistą grillowaną karkówką w ostrej marynacie. Takie połączenie z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym eksperymentować w kuchni. Jak przygotować karkówkę z grilla? Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie składniki na marynatę, czyli ostrą musztardę, posiekany czosnek, słodką paprykę, sól i opcjonalnie ostrą paprykę. Mięso należy marynować co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą dobę, by przeszło smakiem przypraw. Po tym czasie grillujemy na złoty kolor.

Szparagi można również podawać z soczystym kurczakiem. Warto przygotować go na grillu zawiniętego w folię aluminiową razem z cukinią, papryką, pomidorkami koktajlowymi oraz oczywiście szparagami. Wystarczy zamknąć wszystkie składniki w folii dodając aromatyczne przyprawy i odrobinę oliwy z oliwek, a następnie grillować około 20 minut. Smacznego!

 

Materiał partnera zewnętrznego