Trwa ładowanie proszę czekać ...

Co to jest alergia?

1 grudnia 2016

Ilość alergii na przeróżne czynniki wciąż wzrasta – na różne czynniki jest uczulonych prawie 40% Polaków, choć nie każdy o tym wie, bo nie zawsze jej objawy są oczywiste. Czym właściwie są alergie i jak można z nimi walczyć?

Czym w ogóle jest alergia?

Na pytanie co to jest alergia (dokładniejsze informacje znajdują się na stronie: http://www.claritineallergy.pl/pl/o-alergii/), najłatwiej odpowiedzieć poprzez określenie: jest to nadmierna odpowiedź organizmu na jakiś czynnik. Nasz układ odpornościowy, w uproszczeniu, działa w następujący sposób: gdy jakaś obca cząsteczka znajdzie się w obrębie jakiejś naszej tkanki (skóra, błona śluzowa, krew, narządy wewnętrzne), specjalne komórki układu odpornościowego rozpoznają jej strukturę jako nie należącą do naszego organizmu. Następnie „decyduje” czy cząsteczka ta jest zagrożeniem, czy też nie. Jako, że stale mamy kontakt z obcymi cząsteczkami, nasze komórki muszą większość sygnałów ignorować i nie uruchamiać odpowiedzi na nie. U osób z alergią ta odpowiedź albo nie jest ignorowana, następuje wyrzut histaminy i pojawiają się objawy uczulenia.

Jakie objawy zwiastują alergię?

Objawy mogą być różne, jako że rodzajów alergii jest bardzo wiele, w obrębie kilku różnych narządów. Objawami najczęstszych alergii, czyli alergii wziewnych na pyłki roślin, sierść czy kurz są katar, kichanie i swędzenie oraz poważniejsze: alergiczne zapalenie zatok. Oczy mogą być zaczerwienione i swędzące lub nawet bolesne. Pojawić się mogą również kaszel, uczucie duszności, czasem świszczący oddech. W tych uczuleniach również może pojawić się wysypka i swędzenia, zwana pokrzywką. Objawy skórne są częściej obecne przy uczuleniach kontaktowych na proszki do prania czy płukania, środki czyszczące w domu, metale, zwłaszcza nikiel, czy sierść zwierząt. Do uczuleń zaliczamy również alergie pokarmowe, objawiające się biegunką, nudnościami, wymiotami, bólami brzucha, oraz, nierzadko, wysypką. Teoretycznie każdy produkt spożywczy może wywołać nadmierną reakcję odpornościową u predysponowanej osoby, jednak 90% alergii pokarmowych powodowanych jest przez białka mleka krowiego, jajka, soję, mąki, orzeszki ziemne i orzechy włoskie, ryby oraz owoce morza.

Jak można wykryć i leczyć alergię?

Walka z alergią nie jest prosta, zwłaszcza, że często trudno jest znaleźć przyczynę. Pomocne w tym mogą być wykonywane u lekarza testy skórne, które na najpopularniejsze czynniki dla alergii skórnych i wziewnych oraz pokarmowych. Dodatkowo na alergie pokarmowe można zastosować dietę tak zwaną aspirynową, która polega na wyeliminowaniu na pewien czas prawie wszystkich potencjalnie alergogennych pokarmów a następnie wprowadzanie ich do diety pojedynczo. Doraźnie, na alergie wziewne i skórne występujące okresowo, można zażywać leki przeciwhistaminowe drugiej generacji, które nie powodują senności. W przypadku dużej uciążliwości objawów można spróbować odczulania.

Jeszcze nie wiemy wszystkiego o alergiach, dlatego czasami walka z nimi jest bardzo trudna. Na szczęście z rozwojem nauki coraz łatwiej znajdujemy jej przyczynę, dzięki czemu łatwiej nam jest ją leczyć.

Materiał partnera zewnętrznego