Niemal każdy sięga po witaminę C, gdy tylko zauważy u siebie pierwsze objawy osłabienia i przeziębienia. Wiele osób bierze ją także profilaktycznie, by wzmocnić nieco odporność. Warto wiedzieć, że rola i zastosowanie kwasu askorbinowego nie kończy się na leczeniu przeziębień. Dlatego właśnie witaminę C tak upodobała sobie medycyna i przemysł kosmetyczny.
Po czym poznać, że brakuje witaminy C?
Mimo tego, że bardzo wiele warzyw i owoców zawiera witaminę C, wciąż zdarzają się jej niedobory, szczególnie u osób na diecie składającej się w głównej mierze z nabiału i mięsa. Niedobory prowadzą do osłabienia naczyń krwionośnych, oraz do niedoboru żelaza we krwi, który ostatecznie przeradza się w anemię. W skrajnych przypadkach może rozwinąć się szkorbut, astma, zmiany w układzie kostnym i w budowie chrząstek. Oto kilka alarmujących objawów, które wyraźnie mówią o niedoborze:
- szybkie pojawianie się siniaków, nawet po niewielkim uderzeniu,
- brak apetytu,
- zmęczenie, osłabienie, spadek kondycji,
- bóle w mięśniach i stawach
- rozpulchnienie i krwawienie dziąseł,
- powolne, utrudnione gojenie się ran.
Zapotrzebowanie na witaminę C jest większe w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego, a także przy wymiotach, biegunkach i zaburzeniach łaknienia. Więcej kwasu askorbinowego potrzebują tez kobiety w ciąży, osoby starsze, chorujące na cukrzycę, nadciśnienie, palacze tytoniu. Warto spytać lekarza o konieczność suplementacji.
Jakie zapotrzebowanie ma przeciętny człowiek?
Zwykle dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest pokrywane wraz z pożywienie, jednak także suplementacja jest popularna. Ile wynosi prawidłowa dawka dzienna? To 40 – 50 mg dla dziecka, dla dorosłej kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg. W okresach wzmożonej podatności na infekcje warto zwiększyć tę dawkę nawet do 200 mg.
>> Czytaj o witaminach na portalu witaminyimineraly.pl
W czym pomaga witamina C?
Przede wszystkim, dzięki witaminie C naczynia krwionośne, czyli żyły, tętnice i drobne naczynka włosowate, są mocne i elastyczne. Oznacza to, że nie pękają i nie ulegają uszkodzeniu w inny sposób. To z kolei hamuje krwotoki, tworzenie się siniaków oraz krwawienie dziąseł. Kwas askorbinowy hamuje też utlenianie cholesterolu LDL, który przyczynia się do powstawania miażdżycy. Witamina C reguluje ciśnienie tętnicze, a także wspomaga wchłanianie żelaza z innych pokarmów i suplementów. Lepsze wchłanianie żelaza pomaga tworzyć nowe erytrocyty, co z kolei zapobiega występowaniu anemii.
Przeprowadzone niedawno projekt pod nazwą” Europejskie badanie perspektywiczne nad rakiem”,. Którego celem było znalezienie i wskazanie substancji i działań pomocnych w walce z nowotworami, rzuciło na witaminę C bardzo ciekawe, nowe światło. Okazało się, że ryzyko udaru mózgu przy prawidłowej zawartości witam,iny C w organizmie maleje aż o 42%, a poziom witaminy we krwi wyższy niż 66 mikromoli na litr pozytywnie wpływa na układ krążenia.
Przedawkowanie witaminy C
Witaminę C bardzo trudno jest przedawkować. Rozpuszcza się ona w wodzie (w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), a więc jej nadmiar jest systematycznie z organizmu wydalany i nie gromadzi się. W pewnych specyficznych warunkach może jednak dojść do przedawkowania. Spożycie dziennie musi przez kilka dni przekroczyć 1000 mg. Skutki nie są bardzo groźne – to zwykle reakcja ze strony żołądka i jelit, wymioty, biegunka. Jeśli witamina C będzie przyjmowana w ogromnych dawkach przez długi czas, może spowodować odkładanie się kamieni nerkowych poprzez zakwaszenie moczu. Ta dolegliwość jest już groźna, kłopotliwa i bardzo nieprzyjemna, nie można więc popadać w skrajności, suplementując witaminy.
Zobacz również: proaloes.pl