Trwa ładowanie proszę czekać ...

Pomysły na walkę z zakwaszeniem organizmu

13 sierpnia 2016

Gdy nasz organizm jest zakwaszony, nie możemy spodziewać się że będzie on funkcjonował tak, jak się tego od niego oczekuje. Na efekty zakwaszenia nie trzeba przy tym czekać zbyt długo, mogą być to bowiem grzybice, wzdęcia, stany zapalne, problemy z układem trawiennym oraz z systemem odpornościowym. Osoby, które zmagają się z tym problemem często są też głodne, zmagają się z licznymi infekcjami, mają zmienne nastroje i uskarżają się na zmęczenie. Problem ten dotyczy przede wszystkim entuzjastów kawy i herbaty, mięsa, białego pieczywa oraz nabiału.

Czym jest poziom pH?
Wbrew pozorom, utrzymanie odpowiedniego pH nie jest wcale zadaniem trudnym. W aptece możemy nabyć specjalny papierek lakmusowy, a ten wskaże nam poziom własnego pH. Jeśli okaże się, że jest ono niższe niż 6,8 oznaczać to może, że brakuje nam sodu i magnezu, naszym problemem jest przy tym nadmiar kwasów: zwłaszcza siarkowego, azotowego oraz fosforowego. Nasza krew jest lekko zasadowa i ma pH wynoszące 7,4. Tu przedziały graniczne wynoszą odpowiednio 6,9 oraz 7,9, a ich przekroczenie wiąże się ze śmiercią pacjenta. Alarmujące potrafi być jednak nawet lekkie obniżenie poziomu pH krwi, uważa się bowiem, że może być ono interpretowane jako początek kwasicy.
Już w tym miejscu wypada podkreślić, że mylą się osoby, które łączą zakwaszenie organizmu ze spożywaniem kwaśnych produktów, ich smak nie ma bowiem wpływu na odczyn pH. Ten uzależniony jest przede wszystkim od mikro- oraz makroelementów znajdujących się w pożywieniu. Zasady powstają więc, gdy w odpowiednich ilościach dostarczamy organizmowi sód, magnez, potas oraz wapń

Graj w zielone
Gdy szukamy produktów, które mogą okazać się największym wsparciem w walce z zakwaszeniem, z pewnością musimy się zainteresować zielonymi warzywami. Są one bogate zarówno w witaminy, jak i w minerały, mamy przy tym w ich przypadku do czynienia z cennym źródłem chlorofilu. Warto zatem sięgać po groszek, szczypiorek, szpinak, ogórki, bób, sałaty, koperek oraz pietruszkę. Prawdziwą bombą witaminową są też koktajle z młodym jęczmieniem i jarmużem.

Zdrowie do picia
Bardzo duże znaczenie powinno mieć dla nas również odpowiednie nawadnianie organizmu wynoszące przynajmniej półtora litra różnorodnych płynów dostarczanych mu w ciągu dnia. Oczywiście, w naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć szklanki wody źródlanej z cytryną oraz przygotowywanych samodzielnie soków z owoców oraz warzyw i herbat. Jednocześnie warto pomyśleć o uwolnieniu się od słodzonych napojów, te bowiem potrafią odwadniać organizm. Poranek to z kolei najlepszy czas na szklankę wody z cytryną lub octem jabłkowym o działaniu odkwaszającym.

Jeśli zależy nam na tym, aby prowadzona przez nas walka z zakwaszeniem była skuteczna, musimy też postawić na eliminacje margaryn i olejów. Znacznie lepsze są w tym wypadku te, które posiadają kwasy omega3 – wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Zdrowe oleje mogą być też remedium na wiele dolegliwości, z jakimi się zmagamy, w tym między innymi na problemy z trawieniem oraz z koncentracją. Jednocześnie są one w stanie wspierać nasz mózg i… urodę, radzą sobie bowiem z problemami skórnymi, a jednocześnie wzbogacają skórę o witaminy i składniki mineralne. Tu warto wspomnieć przede wszystkim o oliwie z oliwek oraz o oleju kokosowym.

Zakwaszenie naszego organizmu jest też zjawiskiem, za które odpowiadają produkty, z mąką, mlekiem w proszku oraz serwatką w swoim składzie. Warto więc zastanowić się nad tym, czy nie zamienić niezdrowego mleka krowiego na ryżowe. Jeśli chcemy radzić sobie z zakwaszeniem, musimy mieć też świadomość tego, że prowadzi do niego nadmierne przyswajanie glutenu, ograniczenie jego spożywania wpłynie więc korzystanie na nasze zdrowie.
A jednak nie można nie zgodzić się z tym, że to stres wydaje się być czynnikiem, który w najbardziej istotny sposób wpływa na nasz organizm. Gdy go odczuwamy, nasz organizm wydziela kortyzol – hormon, który często utożsamiamy z instynktem przetrwania. Oczywiście, ze stresem można walczyć na wiele sposobów, jednym z najlepszych jest zaś aktywność fizyczna.

Rola suplementów diety
Jeśli zakwaszenie organizmu jest poważne, często okazuje się, że naturalne metody walki z nim nie przynoszą oczekiwanych przez nas skutków. W takim przypadku dobrze jest zainteresować się możliwościami, jakie otwierają przed nami suplementy diety. Jednym z najciekawszych wydaje się w tym kontekście ProDeacid – rozwiązanie, które nie tylko wspiera proces przywracania równowagi kwasowo-zasadowej, ale również sprawia, że organizm łatwiej pozbywa się toksyn oraz metali ciężkich, które się w nim nagromadziły.

Artykuł partnera zewnętrznego: prodeacid.pl 

Odkryj pro zdrowotne właściwości chlorofilu w płynie: www.duochlorofil.pl