Trwa ładowanie proszę czekać ...

Kalafior w roli głównej, czyli jak zrobić coś z niczego

16 lipca 2019 0

Nawet jeśli nasza lodówka świeci pustkami i w kuchni uda nam się znaleźć tylko kalafior i kilka innych podstawowych produktów, możemy z nich wyczarować naprawdę smaczne dania obiadowe. To niepozorne warzywo warto spróbować przygotować na kilka różnych sposobów, odkrywając za każdym razem nowe smaki. Przedstawiamy pomysły na najlepsze dania z kalafiora, które z pewnością polubi cała rodzina!

Zupa jarzynowa z pieczonym kalafiorem

Zupa jarzynowa nie musi być wcale czasochłonna! Naszą ekspresową propozycją jest aromatyczna zupa jarzynowa z kalafiorem i dodatkiem pysznych przypraw. Wystarczy tylko przygotować jeden kalafior, Zupę jarzynową Nasza Specjalność WINIARY oraz przyprawy, takie jak czosnek granulowany, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz. Kalafiora dzielimy na różyczki, mieszamy z oliwą z oliwek, miodem oraz przyprawami i pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki i zarumieniony. Zawartość opakowania Zupa jarzynowa Nasza Specjalność WINIARY mieszamy z zimną wodą i gotujemy. Dodajemy do niej pieczonego kalafiora i, jeżeli mamy ochotę, miksujemy na gładki krem. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i opcjonalnie polewamy kwaśną śmietaną.

Kotleciki z kalafiora

A może tym razem kotleciki z kalafiora zamiast tradycyjnych mielonych? Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, czyli: kalafiora, bułki, bułki tartej, jajka, mleka oraz ulubionych przypraw. W pierwszej kolejności gotujemy kalafior w osolonej wodzie, studzimy i siekamy. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odsączamy. W misce mieszamy kalafior, bułkę, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy np. czosnek granulowany, sól, pieprz i ostrą paprykę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy jak tradycyjne kotlety. Pyszne danie gotowe!

Kalafior w panierce

Wbrew pozorom jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw jest właśnie kalafior. Przepisy z jego udziałem są niezwykle proste, a jednocześnie kreatywne. Kalafior w panierce to kolejna propozycja, która sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do głównego dania. Wystarczy pokroić go w różyczki i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem. Należy pamiętać, że kalafior nie powinien być zbyt miękki. Po ostudzeniu zanurzamy różyczki w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zarumienienia.

Sałatka z kalafiora z pieczarkami marynowanymi

Z kalafiora możemy przygotować także znakomitą sałatkę, wykorzystując tylko kilka produktów. Potrzebne nam będą: kalafior, żółty ser, szynka, jajka na twardo, pomidory i marynowane grzybki. Kalafior należy ugotować na półtwardo i podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotowane na twardo oraz pozostałe składniki kroimy na kostkę i mieszamy z kalafiorem. Całość warto doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki, szczypiorkiem oraz oczywiście gęstym majonezem, na przykład Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z bułką tartą to smak dzieciństwa. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i stanowi znakomity dodatek do dania głównego (zastępując surówkę), pożywną przekąskę lub lekką kolację. Wystarczy ugotować kalafior w osolonej wodzie, a na patelni roztopić masło i dodać do niego bułkę tartą, cały czas mieszając składniki na małym ogniu. Po paru minutach wyjmujemy ugotowane warzywo i polewamy je zawartością patelni. To mega szybkie i proste danie sprawdzi się zwłaszcza w awaryjnych sytuacjach.

 

Artykuł partnera