Trwa ładowanie proszę czekać ...

Dlaczego warto zamienić cukier na ksylitol?

5 lutego 2019

Zewsząd słyszymy, jak niezdrowy jest cukier, nic więc dziwnego, że szukamy alternatywnych form słodzików. Jednym z nich jest ksylitol, czy rzeczywiście warto nim zastąpić cukier?

Czym jest ksylitol?

Zastępniki cukru możemy podzielić na syntetyczne i naturalne oraz te, które zawierają i nie zawierają kalorii. Syntetyczne słodziki stosowane w nadmiarze mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, dlatego nie powinniśmy przekraczać zalecanych dawek. Trudno je niestety kontrolować, dlatego lepiej postawić na naturalne substancje słodzące. Jedną z nich jest ksylitol, który pozyskuje się z brzozy, znajduje się w nim 5 atomów węgla i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Jest powolnie przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier. Jest więc bezpieczny dla diabetyków.

Choć początkowo uzyskiwało się go z kory fińskiej brzozy i do dzisiaj uznawany jest on za najbardziej wartościowy, to jednocześnie jest też najdroższy. W tej chwili na rynku dostępne są dwa rodzaje ksylitolu - oryginalny fiński, pozyskiwany z brzozy fińskiej albo ksylitol pozyskiwany z innych źródeł, na przykład z kukurydzy. Ksylitol występuje także w owocach między innymi w truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, kolbach kukurydzy czy grzybach.

Dowiedz się jak skutecznie radzić sobie z migreną na - https://migrenaporadnik.pl/ >>

Właściwości ksylitolu

Ksylitol zmniejsza łaknienie na słodycze, podnosi odporność organizmu, redukując wydzielanie insuliny opóźnia proces starzenia, przeciwdziała otyłości. Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze, ma też blisko dwa razy mniej kalorii niż cukier, jest więc wskazany dla osób, które chcą schudnąć. Ksylitol smakiem i wyglądem przypomina klasyczny cukier, ale jest łatwiejszy do strawienia niż cukier tradycyjny, wykazuje też przeciwdziałanie rozwojowi bakterii i grzybów, w przeciwieństwie do cukru tradycyjnego. Co ciekawe na rynku dostaniemy też gumy do żucia z ksylitolem, płyny do płukania jamy ustnej i pasty do zębów. Dlaczego ksylitol a nie cukier?

Używanie ksylitolu do wypieków czy w codziennym życiu, może przyczynić się do zmniejszenia zachorowań na próchnicę. Ksylitol nie fermentuje w ustach, wzmacnia też szkliwo i likwiduje nieprzyjemną woń z ust. Podnosi też wchłanialność wapnia, przydatne jest to szczególnie w przypadku dzieci i osób, które mają problemy z osteoporozą. Ksylitol fiński ma więcej właściwości zdrowotnych. Ksylitol ma w swojej ofercie również marka Greek Trade pod szyldem Helcom.