Trwa ładowanie proszę czekać ...

Pasty

30 października 2018

Nie masz pomysłu na obiad, a może właśnie wpadli do Ciebie niezapowiedziani znajomi? Z pomocą przychodzą pasty warzywne!

Pewnie każda z nas słyszała o pastach warzywnych. Nie każda jednak zdaje sobie sprawę z ich potencjału. Pasty kanapkowe mogą stanowić smaczne urozmaicenie śniadań, mają one jednak nie tylko kanapkowe zastosowanie. Smarować możemy nimi bowiem nie tylko chleb, nic nie stoi na przeszkodzie by potraktować je jako dip do maczania kawałków świeżych warzyw czy innych przekąsek. Możemy z nich wykonać nawet paszteciki jeśli tylko dodamy ciasto francuskie. W formie przystawek sprawdzą się, gdy posmarujemy nimi kromki bagietki albo pumpernikla. Taką samą rolę mogą pełnić krakersy, małe sucharki, nachosy czy trójkąty chleba pita albo paluchy z ciasta francuskiego. Przekąski możemy posmarować pastą, albo przełożyć ją do miseczek, tak aby goście mogli maczać w niej dodatki. Pasta kanapkowa może stanowić też podstawę obiadu lub przekąski do pracy, wystarczy posmarować nią naleśniki czy tortille. Dokładnie tak - smarujemy placek dipem, dodajemy ulubione warzywa, ser, szynkę i gotowe. Przyrządzone w ten sposób danie możemy podać bliskim albo zabrać do pracy. 

Pastę domową możemy przygotować szybko w zasadzie ze wszystkiego co znajdziemy w lodówce. Najlepiej sprawdzą się świeże produkty, które bogate są w składniki mineralne. To też doskonały sposób, jeśli dopadnie nas awaryjna sytuacja i odwiedzą nas niezapowiedziani goście, a chcemy im coś podać. Gotową pastę warto udekorować warzywami lub świeżymi ziołami.

Pasty warzywne ma w swojej ofercie również marka Greek Trade pod szyldem Helcom Naturalnie, która skierowana jest do osób ceniących sobie zdrowy styl życia. W ostatnim czasie oferta poszerzona została o pastę ze słonecznika z pomidorami i curry, pastę bakłażanową z grillowaną papryką oraz pastę szpinakową z bakłażanem.