Trwa ładowanie proszę czekać ...

Produkty EKO - co to dokładnie znaczy?

14 sierpnia 2018

Z pojęciami Bio oraz Eko spotykamy się bardzo często. Czy jednak wiemy co tak naprawdę znaczną?

 

EKO i BIO żywność

 

Eko stanowi skrót od ekologiczny i oznacza wyroby przemysłowe, które są bezpieczne dla środowiska, a ich pochodzenie jest naturalne. Bio oznacza z kolei tyle, co naturalny lub organiczny. Mianem żywności eko określa się tę żywność, która produkowana była bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, czy chemicznych środków ochrony roślin. Tego typu oznaczenia kojarzą nam się zazwyczaj ze zdrowiem, domowym jedzeniem, i walką z chorobami.Znaczenie pojęć 

 

EKO i BIO w przemyśle

 

Czy pojęcia ekologiczny i biologiczny różnią się pomiędzy sobą znaczeniem? Nie, są one równoważne i oznaczają to samo, rolnictwo, które oparte jest na tych samych zasadach. Każdy kraj wybiera jedno określenie, którego konsekwentnie się trzyma. W Polsce jest to rolnictwo ekologiczne, choć spotkać możemy się też na przykład z żywnością organiczną. Żywność ekologiczna powinna pochodzić z certyfikowanych gospodarstw oraz przetwórni ekologicznych. Gospodarstwa takie stawiają na produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości z jednoczesnym utrzymaniem dobrego stanu środowiska, dbaniem o glebę, wodę i powietrze. Zabronione jest stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych czy pestycydów. Dlatego glebę nawozi się naturalnymi nawozami. W związku z tym produkty, które nie są oznaczone tym znakiem, pochodzą najpewniej z przetwórstwa masowego, które oparte jest na syntetycznych środkach produkcji.

 

Greek Trade

 

W swojej ofercie ekologiczne produkty ma również marka Greek Trade, jest nią seria BioOaza w której znajdziemy między innymi buliony bez glutaminianu sodu i bez glutenu, ekologiczne sezamki, chałwę bio, olej sezamowy bio, krem orzechowo-kakaowy bio, ekologiczne migdały i słonecznik, makaron bio z pszenicy durum, ryż ekologiczny, oliwę z oliwek bio czy paprykę grillowaną.