Zielone soki wyglądają niezwykle apetycznie. Soczysta barwa, do tego aromat, którego nie zaoferują inne kompozycje w sokach. Takich soczyście zielonych napojów możemy pić więcej niż owocowych, bo to głównie mieszanki warzywne, czyli nieposiadające kalorii lub w niewielkich ilościach, gdy zostaną odświeżone owocowymi produktami. To jednak nie wszystkie walory, na które możemy liczyć spożywając zielone soki. Co jeszcze warto wiedzieć?
Dużo surowca, smaku i cennych wartości
W szklance soku zmieścimy ilość surowca, jakiej nie jesteśmy w stanie spożyć podczas jednego posiłku. Liście szpinaku, jarmuż czy natka pietruszki, spożywane samodzielnie dają okazję do zjedzenia bardzo niewielkiej ich ilości. Ponadto smak zielonych warzyw bardzo często jest daleki od kompozycji, które podbijają nasze podniebienia. Na tę okoliczność znacznie lepiej sprawdzają się soki.
W soku zmieścimy nawet kilogram czy dwa kilogramy danego produktu. I to w 1 szklance soku! Zjedzenie kilogramowej porcji, któregokolwiek z zielonych warzyw staje się niemożliwością. To jeden z największych atutów takich zielonych napojów. Zamiast kupnych sięgajmy jednak po wyciskarki i przyrządzajmy soki w domu. Nieocenioną pomocą będą wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl. To jedyna okazja, by w szklance soku znalazły się nie tylko zielone warzywa, ale przede wszystkim witaminy, minerały, antyoksydanty, fitozwiązki oraz enzymy.
Czemu zielone soki zamiast zielonych warzyw w całości? Lekko orzechowy smak jarmużu bądź specyficzne walory smakowe szpinaku, wielu z nas nie odpowiadają. Natka pietruszki, ostrzejszy szczypiorek czy niemalże bezsmakowe, nijakie kiełki. Położone na talerzu nie zachęcają w żaden sposób. W soku zaczynają mieszać się ich oryginalne smaki i finalnie bardzo chętnie sięgamy po taką porcję zdrowia. Głównie bazującą na zielonych warzywach, ale i zostawiającą sporo miejsca na dodatki właśnie kiełków, trawy pszenicznej czy liści.
Dlaczego zielone?
Zielone produkty w sokach podnoszą ich wartość odżywczą. Dają dużą dawkę energii, jeszcze większą niż spożywana dotąd kawa. Jeśli w ciągu pół godziny od momentu przebudzenia wypijemy szklankę zielonego soku, nasz metabolizm przyspieszy i zacznie sprawniej pracować. Nie ma zatem co się dziwić, że zielone kompozycje bardzo często goszczą w dietach odchudzających.
W różnorodnych warzywach stanowiących bazę do zielonych napojów odżywczych, znajdujemy cenne składniki, ale za każdym razem inne. Łącząc kilka surowców podwyższamy wartościowość takich napojów.
W naszej diecie wreszcie zaczynają w ogóle gościć warzywa, których dotąd było zbyt mało. Jadłospis wzbogacamy o produkty, jakie dotąd omijaliśmy w sklepie szerokim łukiem, bo w swojej pierwotnej postaci nie smakowały nam. W zielonych warzywach ściany komórkowe są naturalnie gęste i włókniste. Ich żucie czy gryzienie na nic się zdaje. Wyciśnięty sok radzi sobie z uzyskaniem odżywczego napoju, jednocześnie czyniąc go łatwym do strawienia.
Gdy przekonamy się nie tylko do korzyści dla zdrowia, ale głównie smaków zielonych soków, w naszym codziennym jadłospisie zagoszczą na stałe. Sami zaczniemy tworzyć przepisy na zielone koktajle, dzięki którym uzyskamy pożądane efekty, a przy okazji zyskamy na smacznych i aromatycznych przekąskach.
Materiał zewnętrzny